Jump to content
Modelarstwo Rolnicze Forum

jak zrobić makietę-dioramę ścierniska po kukurydzy

Recommended Posts

Guest JAREK_JOHN DEERE 8r
Posted

witam  tak jak tytuł tematu mówi sam za siebie  potrzebuje  waszej rady , pomocy jak mogę zrobić  dioramę ścierniska po kukurydzy ponieważ jako że mam nadmiar wolnego czasu zaczynam prace nad budową  mojego mini gospodarstwa z kawałkiem pola (np pole może być pól z koszone i pół zaczęte tak jak  tu w linku:  http://fend-22140.skyrock.com/photo.html?id_article=3136181158&id_article_media=39495644 )   liczę na waszą pomoc   która bardzo będzie mi przydatna .  Pozdrawiam   :)

Posted

Ja kiedyś widziałem na youtube filmik i tam było pokazane jak jest zrobiona taka diorama pola ze ścierniskiem po qqrydzy i były to zapałki odwrócone czubkami do dołu i zasuszona trawa jako słoma ;)

Posted

nie wiem czy ci pomogę ale

67562143551223985981.jpg66346873481884607573.jpg07568982681701284813.jpg90442710402475919071.jpg

jak będę  miał więcej czasu to poszukam więcej bo kiedyś widziałem naprawdę fajną dioramę

Posted

co masz Mateuszu na  myśli ??   :)

Posted

kolego Marcel  3 foto i ostatnie  są najlepsze  tylko że na tym ostatnim  nie wiem jak  własnie  wykonać   taka świetna kukurydzkę

Posted

Zanim serwer padł na forum można było znaleźć temat o qq wg mojego pomysłu. Dla przypomnienia:

S6000699.JPG

S6000700.JPG

S6000701.JPG

S6000703.JPG

S6000704.JPG

Do zrobienia tego użyłem sporej ilości bibuły i patyczków od szaszłyków. Paski z bibuły (najlepiej żółta, złota) o szer 7 mm przycinałem na 2-3 cm, potem robiłem ostry czub i oklejałem patyczek. Patyczek wbijałem we wcześniej rozrysowane punkty (narysowałem kratkę a na przecięciach linii otwór a w otwór kukurydza). Jak widać efekt jest jaki jest, na proste dioramy wystarczy.

Wadami tej metody jest duża pracochłonność. Wykonanie 100 kukurydz zajęło mi jakieś 2 dni, a to jest i tak nic bo na dobre pole potrzeba naprawdę sporo. No i kwestia czy efekt się podoba czy nie. Bo jeśli chodzi o kukurydzę pod sieczkarnię (zielone łodygi) to można by użyć jakiejś rośliny, ale pod kombajn to już raczej taka złocista.

Tak w skrócie wygląda prosta i łopatologiczna metoda mojego pomysłu.