Jump to content
Modelarstwo Rolnicze Forum

Recommended Posts

Posted

a który Ci sie najbardziej podoba ?

Właśnie wszystkie 3 mi się bardzo podobają i mam dylemat :P . Muszę też kupić jakiś mocniejszy traktor :)

Posted

Z tym karatem 4m Fendt czy Eicher sie zesrają, on jest idealny pod tego 4955. ;)

Fendt by dał radę 

Ja jeździłem JD 6610 z Lemken Smaragd 5m i spokojnie dawał radę.

Posted

Fendt by dał radę 

Ja jeździłem JD 6610 z Lemken Smaragd 5m i spokojnie dawał radę.

To ten smaragd musiał tylko lekko drapać na parę cm albo na piachu robił. 

I weź poprawkę na to ze smaragd to zwykły  gruber który w 5-cio metrowej wersji ma 11 lap a karat 4m to 3 belkowy kultywator z 14 łapami stworzony głownie do intensywnej uprawy.

Posted

Gruber, czyli agregat ścierniskowy taki jak ten Lemken Smaragd ma tą wadę że potrzeba do niego byka, bo sens jego pracy jest wtedy kiedy się z nim jeździ 15 km/h na znaczną głębokość. I dlatego minimum do niego to te 190-210 koni.

Więc jak chcesz coś do Fendta albo Eichera to już lepiej Vaderstada Carriera 500 z UH:

2733_1.jpg

Masz tego Fendta 615 LS, a to bydle 185 koni więc byłby w sam raz.

Posted

Vaderstad Carrier 500 odpada bo to coś typu talerzówka, a talerzówkę już mam więc chyba się skuszę na tego lemkena, ale to dopiero w marcu.  

Posted

@Agrotechnik, serio mówisz o tej znacznej głębokości i 15km/h?  :huh:  Przy takiej prędkości nie zarobiłbyś na elementy robocze, nie mówiąc już, że smaragd to raczej do płytkiego podcięcia ścierni, do głębokiej uprawy tylko karat ;)

Posted

Przyznam, że talerzówka jest dużo lepsza od grubera.

W tym roku zamiast gruberem jeździłem z talerzówką Staltech i jest ogromna różnica.

Maksymalna prędkość to nawet 18 km/h :D