Jump to content
Modelarstwo Rolnicze Forum

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Irek Team masz racje ale jeszcze weise toys

Agrotechnik-   może kiedyś dorównają Schuco, mam jeden model z tej firmy F vario 313 i parę modeli z UH to bez porównania.

Posted

Ale i tak jest lepiej jak parę lat temu kiedy patrzyło się od przodu- wszystko miód malina. Obrót o 180 stopni i mina WTF. teraz przynajmniej te gniazda są jako tako odwzorowane i nawet łączniki górne są.

@Irek- bez urazy ale po jednej marce ja bym się nie wypowiadał. ;) Mam Schuco i coś jeszcze i uwierz mi że każda marka ma swoje plusy i minusy. O ile np. Axion 950-tka czy pierwsze Wikingi pokroju 6930 czy Agrotrona TTV 630 były świetne, to z Arionem czy Jaśkami 6R zaliczyli trochę wpadek. UH za to spaprało kompletnie model Pumy 230 CVX i w sumie nie wiadomo czy to Puma czy to ma być Magnum stare. Za to o ile Agrotron K jest świetny, to stoi na takich kapciach że nawet Forterra HSX nie ma takich w opcji. Weise z kolei mogło w 926 Vario I generacji bardziej postarać się o wnętrze, w ogóle w Favoritach 800 wnętrza są takie trochę biedne i szarobure, a tam jest trochę kolorowo. Tak samo w kwestii kombajnów najbardziej upierdliwą cechą MF-a Activy starego był stały heder, tak jakby odpinany zrobić był problem. CR jest świetny ale brakuje mu trochę otwieranego zbiornika. Kombajny z Schuco, czyli ten MF Fortia i jego 2 bliźniaki są chyba najlepszymi modelami kombajnów na rynku, których jedyną wadą jest brak otwieranego zbiornika. Wiking chciał zaradzić temu problemowi ale tylko spaprał robotę. Norev za to ma wyrąbane po całości, bo kombajny choć ma wielkie i ładne w ofercie, kompletnie sztywne- osie nie mają skrętnych kół, do silnika nie idzie zajrzeć... Więc ideału z modelami nie ma, każda firma ma swoje wady i zalety.

Dlatego najlepiej jest kupić i przerobić według własnych upodobań. :D

Posted

Irek , nie miałeś modeli z UH więc się nie wypowiadaj źle na ich temat ;) Mi modele UH bardzo przypadają do gustu wykonaniem i szczegółami :) lecz są bardzo delikatne , nawet przy przekładaniu z miejsca na miejsce można coś urwać :(

Posted

Irek jak możesz ocenić ze ciągniki z UH są słabe nie mając ich w posiadaniu? :o 

Ogarnijcie sie ludzie czasem a nie myślicie tylko "ja to mam, wiec to jest najlepsze , a tamtego nie mam ale ono jest beee bo moje jest lepsze"

Posted

Posiadałem 4 ciągniki z UH, i wykonanie jest dobre ale jak dorwałem JD 6930 z wikinga to bez porównania, lecz gdy zamieniłem go na model z Schuco to mogę śmiało powiedzieć że jest najlepiej odwzorowany ;), ale maszyny UH robi bardzo ładnie wykonane. Teraz bym widział u siebie jakiś sprzęt z weise-toys bo wykonanie jak dla mnie jest bardzo fajne.

Posted

hmmm moim skromnym zdaniem uważam, że maszyny UH są bardzo dobrze odwzorowane ( patrz detale itp ), ale i Replicagri nie jest zła tak samo jak i ROS. Co do traktorów to uważałem Wikinga za lidera ale niestety do momentu jak wypuścił zdaje się Fendta 939 plus późniejsze edycje z bliźniakami Axiona itp. Późniejsze modele mam na myśli JD to już nie to samo. Co do maszyn to po Wikingu spodziewałbym się więcej no ale co zrobić. Traktory UH ładnie wyglądają i jakoś specjalnie nie odbiegają jakością od Wikinga, ale fakt że na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie delikatniejszych od innych.Schuco też robi bardzo fajne traktory. Weis Toys nic nie mam więc nie wiem. Wiem że zaraz ktos napisze, że herezje gadam ale  posiadam kilka modeli i to na ich  obserwacji wyraziłem swoją opinię.

Posted

@up- a jakie to herezje? Sama prawda...

Akurat Wiking jest w pewnych kwestiach nieco dziwny, bo o ile niektóre modele ma świetne, jak np 6930, 7430, Axiona 950, Xerion czy TTV 630, to z resztą popełniają jakieś dziwne błędy- Fendty niby mają koła takie jak trzeba, ale dziwnie wyglądają na nich (Po mojemu są zbyt krągłe, powinny być bardziej kanciate. Tu Weise wiedziało o co chodzi i 930 Favorit wygląda przyzwoicie), Lexion im wyszedł tak jak każdy chyba widział (osobiście by mi szkoda było na niego kasy), z ciągnikami popełnia też głupawe błędy (chyba każdy widział te paskudne srebrne nity w przednim TUZ-ie Ariona czy Valtry) a siewnik do kukurydzy to już lepiej przemilczeć bo wygląda jak SIKU na sterydach.

No ale ideału nie ma. Osobiście uważam że jak ktoś chce mieć świetny model to bez grzebania się nie obejdzie, jak np. w 724 od Schuco- tylni TUZ świetny, tylko dolne ramiona do wymiany.

Ale wracając do tematu bo o modelach można by rozmawiać i rozmawiać...

Akurat na tym ciągniku widać pewną przewagę UH nad Wikingiem. O ile Wiking ma imitacje poręczy (nie ma normalnych klamek i rurek do trzymania się, tylko takie nadlewy pomalowane na czarno) to tu widać wyraźnie że jest pełna siatka poręczy.

10277038_867441133312066_873558936303080

16229_867441129978733_910929488106917523

10461970_867441153312064_223377691081507

10945026_867441169978729_861358025980679

10923235_867441179978728_301958093821993

Irek- nie wiem jak Ty ale ja bym odłożył trochę kasy i kupił tą 550-tkę z ładowaczem, przy 950-tce fajnie by się prezentowała.

Posted

No ta 550 z ładowaczem mnie urzekła, no odwalili kawał dobrej roboty, tylko teraz niech przynajmniej zrobią tylny tuz jak w schuco i nic dodać i ująć ;). Człowiek jakiś sprzęt by kupił a tu takie ładne ciągniczki wychodzą ;)