Jump to content
Modelarstwo Rolnicze Forum

Drukarki 3D

Jasiu86

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Ja cały czas szukam w Polsce kogoś kto mógł by zrobić model i go wydrukuje. Na razie trafiam na same duże profesjonalne firmy co robią głównie prototypy do dużych zleceń - wiec nie są tani! ;) ale kto szuka nie znajduje . . . Jedno jest pewne najwięcej kosztuje projekt - który jednak się nie zużywa i można go drukować nieskończoną ilość razy (co sprawi że może to nie być taki drogi interes w dłuższym okresie czasu) :)

Ja cały czas szukam w Polsce kogoś kto mógł by zrobić model i go wydrukuje. Na razie trafiam na same duże profesjonalne firmy co robią głównie prototypy do dużych zleceń - wiec nie są tani! ;) ale kto szuka nie znajduje . . . Jedno jest pewne najwięcej kosztuje projekt - który jednak się nie zużywa i można go drukować nieskończoną ilość razy (co sprawi że może to nie być taki drogi interes w dłuższym okresie czasu) :)

Model na bardzo wysokim poziomie możesz mieć za darmo z http://www.ls-world.pl/ (tutaj znajdziesz w ch*j super c360 w każdej wersji jaka po ziemi jeździła, a nawet jeszcze więcej) albo na jeszcze wyższym poziomie http://www.modhoster.de/ :)

Drukować można elementy a to wymaga znajomości skalowania i projektowania 3D (np w Corelu). Drugą kwestią jest dostępność do drukarki 3D. Ja np. problemu nie mam bo na mojej uczelni z tego co wiem są co najmniej 3, tylko ich użycie jest ograniczone do labolatoriów, ale jakby pogadać z kim trzeba to można by podrukować elementy do modeli.

No i jest jeszcze kwestia jakości wydruku. Im lepsza (droższa) drukarka tym jakość wydruku jest większa. Choć z drugiej strony im model jest większy tym ta jakość nie jest aż tak rzucająca się w oczy. Gdzieś widziałem jak ktoś drukował chyba wiadukt kolejowy na makietę w skali H0 to jednak było widać te warstwy drukowania.

Jeśli macie kogoś znajomego kto studiuje architekturę bądź jest na kierunku informatycznym to jest spore prawdopodobieństwo że będzie miał do czynienia z wydrukiem 3D. ;) Ja niestety na swoim wydziale bawię się w ślusarza i kowala. :P

• 1 month later...
  • 1 month later...

Witam,

skontaktował się ze mną gość od wydruku 3D - może zrobić na początek wycenę i wstępny projekt.

nie ukrywam że jest to dość kosztowna inwestycja dlatego najlepiej by było aby ten model chciało jak najwięcej osób - piszcie do mnie na PW z przykładami modeli jakie byście chcieli w przyszłości nabyć - te wiadomości do niczego nie zobowiązują, to tylko dla mojej informacji. Zamówienie będę robił sam, jeśli będą później chętni to powielę model.

Wybierajcie tylko z pośród następujących marek:

- Ursus - dowolne ciągniki

- Unia Group - dowolne maszyny

- dowolną przyczepę - polskiej firmy