Jasiu86 Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 Dodaje ten temat bo może to być najlepsze rozwiązanie przy tworzeniu nowych modeli. Przy wspólnych zamówieniach - maska do ciągnika, kabina czy obciążniki, koszt produkcji pojedynczego elementu może wynieść kilka złotych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu86 Posted February 16, 2014 Author Report Share Posted February 16, 2014 http://www.youtube.com/watch?v=KP6AZ_m_PWg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest JAREK_JOHN DEERE 8r Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 dobrze wiedzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati3010 Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 zajebista sprawa i dosyć tanio Link to comment Share on other sites More sharing options...
bangibang Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 Nie pisz posta pod postem, używaj edytuj... Już widzę te drukowane polskie moce... Melon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu86 Posted March 1, 2014 Author Report Share Posted March 1, 2014 Zastosowanie drukarek w modelarstwie rolniczym - elementy do MF Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel11441 Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Cały czas marzy mi się taka drukarka, tylko kto mi zaprojektuje model w 3D... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bangibang Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Cały czas marzy mi się taka drukarka, tylko kto mi zaprojektuje model w 3D... Mocny komp, i możesz sam sobie takie coś zrobić Albo "podpierd*lić" model 3D z jakiegoś super modu do ls Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel11441 Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Nie chodzi o kompa, tylko o obsługę programu. Na studiach miałem do czynienia z AutoCadem i takie zabawy nie są dla mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bangibang Posted March 2, 2014 Report Share Posted March 2, 2014 Idzie się nauczyć Jak ludzie języka niemieckiego się uczą, to obsługa programu do modelowania 3D to pestka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu86 Posted March 2, 2014 Author Report Share Posted March 2, 2014 Ja cały czas szukam w Polsce kogoś kto mógł by zrobić model i go wydrukuje. Na razie trafiam na same duże profesjonalne firmy co robią głównie prototypy do dużych zleceń - wiec nie są tani! ale kto szuka nie znajduje . . . Jedno jest pewne najwięcej kosztuje projekt - który jednak się nie zużywa i można go drukować nieskończoną ilość razy (co sprawi że może to nie być taki drogi interes w dłuższym okresie czasu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bangibang Posted March 2, 2014 Report Share Posted March 2, 2014 Ja cały czas szukam w Polsce kogoś kto mógł by zrobić model i go wydrukuje. Na razie trafiam na same duże profesjonalne firmy co robią głównie prototypy do dużych zleceń - wiec nie są tani! ale kto szuka nie znajduje . . . Jedno jest pewne najwięcej kosztuje projekt - który jednak się nie zużywa i można go drukować nieskończoną ilość razy (co sprawi że może to nie być taki drogi interes w dłuższym okresie czasu) Model na bardzo wysokim poziomie możesz mieć za darmo z http://www.ls-world.pl/ (tutaj znajdziesz w ch*j super c360 w każdej wersji jaka po ziemi jeździła, a nawet jeszcze więcej) albo na jeszcze wyższym poziomie http://www.modhoster.de/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati3010 Posted March 2, 2014 Report Share Posted March 2, 2014 tylko bangi nie rozumiesz, zeby model był funkcjonalny nie mozna go wydrukować w całości tylko trzeba go wydrukować w poszczególnych elementach a następnie go złożyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu86 Posted March 2, 2014 Author Report Share Posted March 2, 2014 Dokładnie mati3010!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bangibang Posted March 2, 2014 Report Share Posted March 2, 2014 No to można podzielić przecież jakoś sensownie, te modele 3D co są do ls to nie jest jedna bryła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agrotechnik Posted March 2, 2014 Report Share Posted March 2, 2014 Drukować można elementy a to wymaga znajomości skalowania i projektowania 3D (np w Corelu). Drugą kwestią jest dostępność do drukarki 3D. Ja np. problemu nie mam bo na mojej uczelni z tego co wiem są co najmniej 3, tylko ich użycie jest ograniczone do labolatoriów, ale jakby pogadać z kim trzeba to można by podrukować elementy do modeli. No i jest jeszcze kwestia jakości wydruku. Im lepsza (droższa) drukarka tym jakość wydruku jest większa. Choć z drugiej strony im model jest większy tym ta jakość nie jest aż tak rzucająca się w oczy. Gdzieś widziałem jak ktoś drukował chyba wiadukt kolejowy na makietę w skali H0 to jednak było widać te warstwy drukowania. Jeśli macie kogoś znajomego kto studiuje architekturę bądź jest na kierunku informatycznym to jest spore prawdopodobieństwo że będzie miał do czynienia z wydrukiem 3D. Ja niestety na swoim wydziale bawię się w ślusarza i kowala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mata-on Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Jestem w stanie wymodelować w 3D każdą część Robię w inventorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu86 Posted April 7, 2014 Author Report Share Posted April 7, 2014 ile by kosztowało u Ciebie zrobienie modelu Ursusa 1624 w skali 1:32, trzeba by było go podzielić na podzespoły do złożenia?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu86 Posted May 20, 2014 Author Report Share Posted May 20, 2014 Witam, skontaktował się ze mną gość od wydruku 3D - może zrobić na początek wycenę i wstępny projekt. nie ukrywam że jest to dość kosztowna inwestycja dlatego najlepiej by było aby ten model chciało jak najwięcej osób - piszcie do mnie na PW z przykładami modeli jakie byście chcieli w przyszłości nabyć - te wiadomości do niczego nie zobowiązują, to tylko dla mojej informacji. Zamówienie będę robił sam, jeśli będą później chętni to powielę model. Wybierajcie tylko z pośród następujących marek: - Ursus - dowolne ciągniki - Unia Group - dowolne maszyny - dowolną przyczepę - polskiej firmy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts