Skocz do zawartości
Modelarstwo Rolnicze Forum

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wikingowe nowości:

12109274_1016215528434625_43292430184523

0773 46 - Amazone UX 11200 - €99,95
0778 16 - Grimme SE 260 - €139,95
0778 19 - Kuhn LSB 1290 iD -  €89,95
0778 15 - Valtra T174 "White" with FL - €69,95

Grimme nie zachęca, ROS jest bardziej konkurencyjny...

12193577_1015203941869117_49905143601238

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak donosi FarmModelDatabase, jedną z nowości Wikinga na 2016 rok jest zgrabiarka karuzelowa Liner 2900:

http://www.farmmodeldatabase.com/en/view-details/011845/wiking-1-32-claas-liner-2900.html

I tak po zdjęciu patrząc, to zastanawiam się czemu Wiking taką labę kładzie na przewody i duperele? Jakoś UH potrafiło, na zdjęciu Liner 3000:

claas-liner-3000-3957-0-4-original.jpg

Dadzą cenę pewnie ze 70 ojro i zadowoleni a przykładają się średniawo do produkcji...

PS- jak doda mi kilka postów to przepraszam, internet coś nawala.

Opublikowano

Jak donosi FarmModelDatabase, jedną z nowości Wikinga na 2016 rok jest zgrabiarka karuzelowa Liner 2900:

http://www.farmmodeldatabase.com/en/view-details/011845/wiking-1-32-claas-liner-2900.html

I tak po zdjęciu patrząc, to zastanawiam się czemu Wiking taką labę kładzie na przewody i duperele? Jakoś UH potrafiło, na zdjęciu Liner 3000:

claas-liner-3000-3957-0-4-original.jpg

Dadzą cenę pewnie ze 70 ojro i zadowoleni a przykładają się średniawo do produkcji...

PS- jak doda mi kilka postów to przepraszam, internet coś nawala.

Model już dostępny ok miesiąca albo i dłużej, cena  329,30 zł http://modelerolnicze.pl/claas-liner-2900.html, oczywiście można taniej dostać.

Opublikowano

Agrotechnik jeszcze na ceny popatrz , 3000 z UH można było dostać za ok 250 zł, bardziej skomplikowana konstrukcja, dbałość o szczegóły. A wiking?  Nic bym nie powiedział gdyby trochę poszli po rozum do głowy i zeszli z cen bo nie są adekwatne do wykonania. Ta zgrabiarka w moim rozumowaniu powinna kosztować ok 180 zł.  

Opublikowano

Rafał, ja to dobrze wiem że ceny modeli poszły diametralnie w górę. Kiedyś każdy się za tyłek łapał jak słyszał że Tucano z UH kosztuje 250 zeta, potem że za 6930 z Wikinga trzeba dać 220, a dzisiaj to już nie robi wrażenia jak Lexion z Wikinga ponad 500. Tylko mi chodzi o to że jak już mają dawać takie irracjonalne ceny, to niech to idzie w parze z wykonaniem. 330 za co? Daje mi ktoś 140 i mogę mu sprzedać swojego Lely Hibiscus 815 (8 metrów, 2 karuzele do środka) po małym usprawnieniu. Adekwatnie kwestia Ariona 500 z UH- no fajny model ale cena... może lepiej Weise albo Schuco w tym przedziale.

Poza tym celowo dałem foto porównawcze z UH żeby zwrócić uwagę że zamiast tych paskudnych nitów (które bądź co bądź można zamalować, inni uznają że przecież w oryginale też są bolce takie niemalowane więc co się pultam) mogli by zastosować takie małe i zgrabne śrubeczki. No a już chyba najbardziej wkurza ten brak przewodów. Adekwatnie co do Fendta 1050- no fajnie że bydle i to i siamto, ale przypatrzysz się i brakuje wielu elementów, które wprawdzie są w oryginale jako opcja ale no... chciało by się je mieć w modelu. Można dokupić duperele z holenderskiej strony, ale 50 euro inwestować w model... No My to będziemy inaczej rozwiązywać. :P Ale generalne mi chodzi o to że modele drożeją a producenci robią sobie jaja z klientów, krojąc modele z duperel i jakości.

Opublikowano

Rafał, ja to dobrze wiem że ceny modeli poszły diametralnie w górę. Kiedyś każdy się za tyłek łapał jak słyszał że Tucano z UH kosztuje 250 zeta, potem że za 6930 z Wikinga trzeba dać 220, a dzisiaj to już nie robi wrażenia jak Lexion z Wikinga ponad 500. Tylko mi chodzi o to że jak już mają dawać takie irracjonalne ceny, to niech to idzie w parze z wykonaniem. 330 za co? Daje mi ktoś 140 i mogę mu sprzedać swojego Lely Hibiscus 815 (8 metrów, 2 karuzele do środka) po małym usprawnieniu. Adekwatnie kwestia Ariona 500 z UH- no fajny model ale cena... może lepiej Weise albo Schuco w tym przedziale.

Poza tym celowo dałem foto porównawcze z UH żeby zwrócić uwagę że zamiast tych paskudnych nitów (które bądź co bądź można zamalować, inni uznają że przecież w oryginale też są bolce takie niemalowane więc co się pultam) mogli by zastosować takie małe i zgrabne śrubeczki. No a już chyba najbardziej wkurza ten brak przewodów. Adekwatnie co do Fendta 1050- no fajnie że bydle i to i siamto, ale przypatrzysz się i brakuje wielu elementów, które wprawdzie są w oryginale jako opcja ale no... chciało by się je mieć w modelu. Można dokupić duperele z holenderskiej strony, ale 50 euro inwestować w model... No My to będziemy inaczej rozwiązywać. :P Ale generalne mi chodzi o to że modele drożeją a producenci robią sobie jaja z klientów, krojąc modele z duperel i jakości.

Ceny podeszły w górę z jednego prostego powodu, kiedyś euro kosztowało ok 2 zł a teraz powiedz Mi ile teraz kosztuje, powyżej 4,2 zł. A te duperele co mówisz to prawie każdy standardowy model jak byś chciał zrobić jak real to koszt średnio wychodzi nie 50 euro tylko coś koło 100 albo i więcej. 

Opublikowano

a kiedy euro było po ok 2 zł ? może o dolara Ci chodziło ? ceny idą w górę a ludzie i tak kupują. to co ich obchodzi "5" Polaków którzy sobie zbierają. liczy się kasa a nie zadowolenie klienta :(

Opublikowano

Ceny podeszły w górę z jednego prostego powodu, kiedyś euro kosztowało ok 2 zł a teraz powiedz Mi ile teraz kosztuje, powyżej 4,2 zł. A te duperele co mówisz to prawie każdy standardowy model jak byś chciał zrobić jak real to koszt średnio wychodzi nie 50 euro tylko coś koło 100 albo i więcej. 

Nie zmienia to faktu że i producenci idą w bambuko z klientami. Wystarczy proste porównanie na przykładzie Wikinga. O ile 7430 każdy by chyba kupił bo jest OK, to o tyle na Ariona 640 czy Valtrę klientów nie ma za bardzo i myślę że nie chodzi tylko o to czy ktoś lubi te marki czy nie, a o wykonanie. UH tak bardzo się przez lata nie zmieniło, a ceny poszły 1,5-2x w górę. i bynajmniej chodzi o kurs dolara, euro czy czegokolwiek. Koszty produkcji może i też urosły ale jeśli jeden model kosztuje 180 zeta a drugi 300, choć poziom wykonania i bajery mają takie same, no to przepraszam bardzo ale z czym do ludzi...

Może i marudzę bo co to za problem kupić i przerobić pod siebie, ale gdyby wychodzić z tego założenia to już lepiej jakby robili modele do składania żeby każdy mógł go zrobić jak mu pasuje. Do tego tak jak z modelami papierowymi czy plastikowymi- asortyment dodatków, elementów trawionych, kalkomanii i "wilk syty i owca cała".

@Reprobus- ceny szaleją a firmy tylko szukają łosi. Na Agritechnice model 1050 Vario kosztował 150 euro. Niektórzy nakupili, potem za 300 próbowali nawet na ebayu sprzedawać i co? Po Agritechnice cena normalnego spadła do 70 ojro i dziękuje, do widzenia.

PS- sorry za ten podwójny post

Opublikowano

masz rację widziałem jak opylali po 300. ich jara to, że na pudełku jest napis pierwsza edycja, ale z drugiej strony pamiętajmy, że dla nich 150 e to jak dla nas 150 zł czyli przystępna cena za taki model

Opublikowano

a kiedy euro było po ok 2 zł ? może o dolara Ci chodziło ? ceny idą w górę a ludzie i tak kupują. to co ich obchodzi "5" Polaków którzy sobie zbierają. liczy się kasa a nie zadowolenie klienta :(

Kiedyś euro kosztowało ok 2 zł =, nie nie pomyliłem się z dolarem. Zgadzam się z Tobą co do reszty.

Opublikowano

@Reprobus- niby tak, u nich jest inny przelicznik. Wprawdzie 150 czy 200 euro to nic w porównaniu do 1600 za model dźwigu w 1:50 (link: http://www.msw-modelle.com/en/truck-crane-10-axle/Gottwald/YCC/1-50/AMK-1000-Mobile-Crane-Autokran-1000-Tonner/details/152-00159/?module=detailedArticleInformation&id=152-00159&openNav0=quick&row0=modelBrand&filter0=Gottwald  )

Ale mimo wszystko coś by należało wymagać po wykonaniu.

@Paweł- ale przyjrzyj się i sam powiedz czy jak zawołają 70-80 ojro za ten psiuk to nie będzie to przegięcie w porównaniu do UH i Amazonki? tym bardziej że Vega to konstrukcja jeszcze prostsza i w zasadzie tą paskudną belkę można by zastąpić tą od Siriusa, ale kupować 2 modele żeby zrobić jeden...

Opublikowano

nie no zgodzę się z Tobą, że należy wymagać. zobacz tego wikinga jeszcze jakiś czas temu robił ładne maszyny ( nie chodzi mi o traktory) a teraz ? nazwijmy to po imieniu  - robią dziadostwo jak za to ile wołają. nity z dupy, brak przewodów itp a to własnie te duperele podkręcają "nam" radość. traktory uważam, że jeszcze robią dobre chodź te koła w 1050 jakieś takie dziwne mi się wydają, może przez brak balastu